Jumaat, 20 Mac 2015

RESEPI IKAN SIAKAP 3 RASA


1 ekor ikan siakap
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 barang serai
1 biji tomato
1 batang lobak merah
cili boh (mengikut kepedasan)
sos tiram
sos cili
sos tomato
sos ikan
garam
gula

1. ikan siakap dibersihkan dan dilumurkan dengan tepung jagung
2. panaskan minyak,dan goreng sehingga garing
3.untuk kuah plak tumis bawang besar dan bawang putih yang dipotong dadu dan sedikit cili boh,tumis sehingga cili itu masak
4.kemudian masukan tomato, serai, lobak merah yang dipotong dadu
5.masukan sos cili,sos tomato,sos tiram,sos ikan mengikut kuantiti kuah
6.letakan sedikit air,garam dan gula.
7.selesai masak kuah boleh curahkan kuah tu diatas ikan..


SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan